Čikas - kiting, snowkiting, powerkiting, kurzy

Hlavní Menu
novinky
testy
kurzy
prodej
ceník
opravy
skiservis
odkazy
kontakt
kiwoo_banner2.jpg
Přihlášení





Zapomenuté heslo
Kdo je Online
Statistika
Členů: 2
Reportů: 125
Odkazů: 22
Přístupů: 3333171
 
Co je to SnowKiting ?

tn_3.jpg Snowkiting je nový adrenalinový nejprogresivněji se rozvíjející sport, založený na jízdě pomocí tažného draka-KITE. Vše co potřebujete k tomuto sportu je kite, snowboard či lyže a vítr který vás zcela zdarma žene vpřed nezapomenutelným zážitkùm.

Už vás nebaví přeplněné střediska, stát dlouhé fronty na lyžařských sjezdovkách a utrácet za permanentky?! V tom případě nastal nejvyšší čas pořídit si tažného draka – KITE.

S ním můžete brázdit zasněžené pláně, pole,hřebeny hor,zamrzlé rybníky a nebudou vás obtěžovat davy lidí ani nehorázné ceny.V létě pak vyměníte lyže za buggy, kolečkové brusle nebo Montainbord. Buggy = tříkolka s nafukovacími koly, ve které jezdec sedí a řídí ji nohama pomocí předního kola. Montainboard = velký „snowboard“ s nafukovacími koly-možno použít s windsurfingovou plachtou.

Co potřebujete k provozování snowkitingu?

Lyže nebo snowboard, tažného draka – kite, trapéz - úvazek kolem trupu těla, za který se zahákne tažný drak. Jelikož se jedná a nebezpečný sport, doporučuji chránič páteře, helmu a v létě chrániče kolen i loktů.

Typy a ovládání tažných draků:
Pro tento sport je nejlépe použít komorového draka. Draky se rozlišují dle konstrukce.

tn_9.jpg

Kite s uzavřenou náběžkou :
Tento kite má „zašitou“ přední náběžnou hranu, ve které má otvory kterými proudí do celé konstrukce kitu  vzduch, který kite rovnoměrně naplní a vytvoří ideální profil. Tento typ kite je k použití jak na souši, tak na vodě. Pokud spadne na vodě na hladinu, zůstává natlakován, proto jej můžete znova odstartovat k dalšímu použití. Kite s uzavřenou naběžnou hranou je více stabilní a má většinou větší větrný rozsah oproti kitu s otevřenými komorami. Při sněžení nedochází k průniku sněhu mezi žebra vrchlíku,  jako u otevřené náběžky. Kite má vzhledem ke své konstrukci většinou lepší stoupavost proti větru, oproti kitu z otevřenou náběžkou.Tento kite je vhodný pro snowkiting, powerkiting a kiteboarding.

Kite s otevřenými komorami :

Tento kite je vynikající pro použití na souši. Velmi jednoduše startuje a v okamžiku je natlakován-připraven k používaní. Vyznačuje se výborným přistáváním a balením bez dalšího pomocníka . Dle typu  konstrukce má vynikající větrný rozsah a proto většině reiderům stačí jediný model(rozměr).Kite je více náchylný na kolaps v turbulencích, oproti kitu s uzavřenou náběžkou. Kite je ideální pro back contry ,kdy se kite často staruje a balí v závislosti na obtižnosti terenu - vysokohorské terény. Vhodný pro powerkiting, snowkiting.


Kite s nafukovací konstrukcí:
Tento kite je určený  pro použití na vodě, protože dobře plave na hladině a lehce se startuje. Nafukovací konstrukce vyžaduje použití vzduchové pumpy, kterou se kite nafoukne na požadovaný tlak. Startování většinou vyžaduje pomocníka, který kite odstartuje, ale zároveň přistává . Kite někteří používají také na sníh ,ale je nutno zvážit že mráz a zkondenzovaná voda v bánech moc této konstrukci nesvědčí a proto kite daleko rychleji podléhá opotřebení. Dále je nutno brát na zřetel, že tento kite na zasněženém povrchu jezdec  sám obtížněji přistane. Drak se musí po přistání  zatížit. Největší nevýhodou v mrazivém počasí bývá zdlouhavé strojení a balení proto tento model je meně konfortní při použití na sněhu. Konstrukce nafukovcího KITE má větší tuhost, tuto vlasnost využívají především zkušení jezdci, zaměřeni na freestyle. Kite je vhodný pro kiteboarding, snowkiting.


Typy ovládání pro KITE .

1) ovládání pomocí řídících tyček –vahadly:
Toto ovládání vyžaduje vyšší zručnost než ovládání barem,  ale ve výsledku je přesnější a rychlejší toto řízení. Takto ovládané kity se využívají hlavně při jízdě s buggy nebo pro závodní ježdění, kde je nutno využít okamžitý nárůst síly. Maximální výkon je oproti kite řízeným barem mnohem radikálnější, na druhé straně má menší větrný rozsah.

2) ovládání pomocí řídícího baru/fix bez regulace síly:
Toto ovládání má daleko menší efektivnost řízení, kite je pouze řízen naklápěním. Kite není možno za letu přibržďovat,  ani jinak ovlivnit pouze naklápěním baru ze strany na stranu, Výsledkem je velmi malý větrný rozsah, proto je vhodný jen pro stabilní vítr s malým rozkmitem. Tento způsob řízení se především používá u malých cvičných kite,  kde se vyžaduje maximální výkon. Jedná se o nejjednodušší řízení ,které vyhovuje hlavně úplným  začátečníkům pro trening.

3) ovládání pomocí baru s proměnlivým tahem s de-power:
Toto ovládání je stále nejrozšířenější pro všestranné využití, vzhledem k jeho jednoduchosti a bezpečnosti. Bar je používán jak k řízení dráhy letu kite, tak zároveň ke změně výkonu. Tento systém dává kite nejvyšší větrný rozsah a proto jej můžete využívat v plném rozsahu svého limitu. Nejčastěji používaná  velikost 10m do 11-15m/s dle váhy a vyspělosti jezdce. Tento zpusob ovládání kitu je nejbezpečnější a v součastné době nejkonfortnější.


Pro závodní ježdění-speed se zásadně používají  kite s vahadly nastavené na nejvyšší výkon a letovou rychlost, Zde se využívá okamžitý potencionál tahu kitu pro akceleraci jezdce.