Čikas - kiting, snowkiting, powerkiting, kurzy

Hlavní Menu
novinky
testy
kurzy
prodej
ceník
opravy
skiservis
odkazy
kontakt
kiwoo_banner2.jpg
Přihlášení





Zapomenuté heslo
Kdo je Online
4 hosté
Statistika
Členů: 2
Reportů: 125
Odkazů: 22
Přístupů: 3334134
 
Test kite Easy Fly 10m/2011

twisty_foto_10.jpgNový model Twisty 10 je uzavřená komora, která je určena pro použití jak na souši tak vodě. Specifikem této konstrukce je možnost uzavření pomoci zipu.  Po uzavření se nedostane do profilu křídla voda. Pokud jsou zipy otevřené – na souši se zjednodušuje přistávání draka stejně jako u otevřené komory. Drak se okamžitě odtlakuje a není po přistání za brzdu neklidný. Zmenšuje se tah, který je nutno pro přistání za brzdu vynaložit.

Testování probíhalo v různých větrných podmínkách a doba strávená na tomto modelu byla více než 70 hodin. Pokud jezdec vyžaduje maximální výkon a perfektní stabilitu, doporučuji nechat zipy stále uzavřené, ve slabém větru okolo 3/4m to přidává na výkonu. Výkon Twisty 10 je velmi dobrý, při porovnání s nafukovacím drakem SLE konstrukce je srovnatelný s velikostí 12/13m. Twisty 10 je srovnatelná s komorovými draky ostatních značek velikosti 12m. Větrný rozsah draka je zcela individuální a záleží na hmotnosti jezdce a jeho dovednosti.

Moje zkušenost rozsahu draka  Twisty 10 byla:  3/4m/s bez mávání (lyže tvrdší podklad) při 5/6ms se dá již  na draku skákat. Horní hranice při pohodové jízdě byla 13/14ms. Při staženém depower strapu 15/17ms. Celkovou jezditelnost jsem testoval na 16/18ms nárazy 20ms. Depower draka je vynikající, zcela srovnatelný s nafukovacím drakem. Při testech nebylo vůbec nutno stahovat depover strap do síly 10m/s. Depower je naprosto plynulý a velmi vyvážený, funguje po celou dráhu pohybu baru k tělu.

Bezpečnost je výborná stejně jako nafukovačka. Drak po puštění baru ztrácí  výkon. Twisty 10 je možno objednat s tří kladkovým freestyle setem, který značně zvyšuje účinnost depoweru  a pro lidi kteří preferují maximální bezpečnost, je možno přidat bezpečnostní kladky a pátou bezpečnostní šňůru. Twisty 10 kterou jsem testoval, byla osazena tří kladkovým systémem a pátou šňůrou. Funkce páté šňůry je naprosto perfektní. Při síle větru 17m/s se drak po odstřelení zlomí do tvaru"V" a okamžitě ztrácí tah. Síla která je na páté šňůře, je tak malá, že se dá snadno udržet jednou rukou. Připojovací body, na kterých je pátá šňůra  navázána jsou pod úhlem, to zaručuje velmi pozvolné přistávání  draka na zem bez poškození vrchlíku.Nejvíce mě zaujalo řízení draka 10 Twisty. Zcela se "smazává " nutnost řídit draka technikou, kterou vyžaduje naprostá většina komor ve slabém větru. Při provádění osmiček - mávání, se při řízení barem do spodní úvrati bar přitahoval, pak bylo nutno bar povolit od těla a vést draka nahoru. Tohle je u Twisty 10 minulost! Není třeba dávat vůbec bar od těla a řídí se to naprosto stejně jako při unhook na foukačce! Další promě hodně podstatnou věcí je naprosto stejný úhel draka v tahu. Drak se po přitažení nebo povolení baru nikde nenasouvá!!!!  nepřebržďuje a nepředlétává. Krásně a 100% reaguje na změnu tahu. Stabilita vrchlíku jenaprosto perfektní. Při testech bylo zjištěno, že při poryvovém větru rozkmit 6m/s neškube Twisty 10 tolik jako standardní nafukovačky .

Skoky na modelu Twisty 10 jsou naprosto perfektní, drak nádherně nese a výdrž ve skoku je neporovnatelně dlouhá ve srovnání s 12-kou nafukovačkou. Vzhledem k perfektní stabilitě, účinnosti depoweru a skokovému potencionálu, přecházím v zimním období z nafukovacích draků na tento model Twisty 10. Výhody jsou naprosto jasné, rychlá příprava draka, jednoduché balení, větší výkon a skokový potencionál v porovnání snafukovacím drakem velikosti 12m, malé přepravní rozměry a hmotnost.