Čikas - kiting, snowkiting, powerkiting, kurzy

Hlavní Menu
novinky
testy
kurzy
prodej
ceník
opravy
skiservis
odkazy
kontakt
kiwoo_banner2.jpg
Přihlášení





Zapomenuté heslo
Kdo je Online
2 hosté
Statistika
Členů: 2
Reportů: 125
Odkazů: 22
Přístupů: 3334140
 
Testy nafukovaček velikost 12.Modely 08

Tak jsem sepsal výsledky našeho testu nafukovaček 08. Všechny modely se testovaly na sněhu kromě modelu Nemesis HP, který jsem jezdil také 4,5hodiny na vodě. Všechny modely jsou ve velikosti 12m.

Vertigo 12/08 - tento drak je nejužší ve střední části ze všech draků. Drak nemá ve slabším větru plynulý let - negeneruje tah plynule. Pokud se nepohybuje, hůř zatáčí, jeli-li slabší vítr, tak při přitažení baru ztrácí letovou rychlost - přebržďuje se. Nárustem větru se to zmírňuje. Tah v zatáčení je proměnlivý. Tlak na baru je příjemný a lehký. Startuje pozadu jako komora-perfektní. Skok má odlišnou charakteristiku než další testované modely. Razantněji táhne nahoru (méně než Nemesis HP), ale stejně tak i rychle klesá – slabší výdrž ve skoku, pokud se přestane rychleji pohybovat. Výkon je nejmenší z testovaných modelů - ve slabším větru.Nafukování centrálem – výborné - jednoduché, šití a zpracování pěkné, bar velmi pěkný - dobře se drží. Test byl prováděn pouze ve větru do 7m/s.!!

Dalším modelem je Nemesis HP 12/08.Tento model vykazoval největší výkon(v závislosti na vzrůstající rychlosti letu ), štíhlost draka je více podobná Rebelu 12. Drak velmi rychle zatáčí na navázáni AA(nejrychlejší volba). Ve slabém větru je třeba draka více vodit, aby dobře zatáčel, ale méně než Vertigo. Pokud má drak dostatečnou rychlost a jezdec přitáhne bar, drak nikam necouvá ani se nepřebržďuje a zvýší okamžitě tah. Toto zvýšení funguje na velmi krátkém posuvu baru a je třeba si na to zvyknout. Jakýkoliv pohyb baru (k sobě /od sebe ) je velmi citlivý až“ skokový“. Na vodě jsem zkoušel Nemesis HP 12 při větru 5-12m/s, při takovém rozkmitu větru jsem musel převázat draka na přípojné body A/B,(pomalejší nastavení s větším depowerem) bod AA nemá dostatečný depower na tento větší rozkmit větru. Na bodu A/B je drak pomalejší než Rebel 12 a také vyžaduje více soustředění na skok (načasování ). Na vývaz AA skáče výborně – jednodušeji než na vývaz A/B a výdrž ve skoku je dobrá. Rychlost letu ve skoku je velmi vysoká . Přistání vyžaduje větší zkušenost. Rychlost jízdy je v některých situacích nepříjemná (na vodě) - drak má snahu stále zrychlovat - vhodné pro speed. Tlak na baru je příjemný-výborný. Při rychlosti větru 12m/s je drak jezditelný, ale není to už příjemné, v této síle větru bych určitě zvolil jinou velikost. Nafukování centrálem dobré, až na ten tlak 09, foukání dá teda zabrat. Bar se příjemně drží, zarážka funguje na 100% strap je docela daleko. Drak je celkově ostřejší. Šití a zpracování pěkné. Vývaz je složitější a má mnoho kladek.

Posledním drakem našeho testu je nový model Rebel 12/08. Tento drak má nejplynulejší ovládání ze všech draků. Toto je dosti znatelné hlavně ve spodních otáčkách ve slabém větru. Velmi dobře lítá a zatáčí ve slabém větru, kdy už začínají kolabovat komory. Je to jediný drak z testovaných modelů, který zatáčí aniž by se musel nějak rychleji pohybovat (ve slabém větru). Stabilita draka je úžasná – nikam necestuje. Drak je celkově velmi lehký. Záleží jen na pohybu baru, při razantnějším impulzu drak zatáčí na velmi malém poloměru (nerotuje ), plynulost! a vyrovnaný tah v zatáčení je jednoznačně nejlepší ze všech testovaných draků. Tlak na baru je vyšší než u předešlých modelů, ale ne nepříjemný jako u modelu 07. Skok je velice snadný a načasování je nejjednodušší ze všech zkoušených modelů, velmi plynule táhne nahoru s dostatečnou výdržností a perfektním plynulým přistáním. Povolením baru ve skoku se jezdec nepropadá, ale zvyšuje se rychlost letu – pozvolné delší přistání. Prvopočáteční výtah není tak masivní jako u Nemesis HP - menší ostrost. Přistávací rychlost je velmi příjemná. Depower funguje naprosto perfektně a to po celé dráze pohybu baru. Plynule, při kratším pohybu není znát „skokový“ efekt jako u předešlých modelů. Toto se hlavně projevuje v jistotě ve skoku. Vhodné jak pro začínající, tak velmi dobré jezdce na provádění triků. Drak perfektně zvládá poryvy a ve větru 5-10m/s není vůbec nutno stahovat strap! Stačí vše regulovat pohybem baru. Podle mě jednoznačně největší větrný rozsah –doporučuji vyzkoušet, je to až neuvěřitelné. Drak velmi dobře startuje jak klasickým způsobem pomocí jedné šňůry-okamžitě se otočí, tak pozadu(komora) stejně jako všechny zkoušené modely. Pokud jezdec pustí bar, drak pomalu padá na zem, leží pouze na straně ucha nepřiplácne se bánem k zemi – nikam se neposouvá . Bán je stále proti větru a při přitažení baru okamžitě vzlétne bez jakéhokoliv vodění. Pokud fouká silnější vítr doporučuji stáhnout strap, protože drak má snahu sám startovat. Určitě to bude super při zkoušení složitějších triků, kdy jezdec často padá-jednoduchost a rychlost startu je excelentní. Foukání je jednotlivé, to mě trochu zklamalo - trvá to déle, ale zase super na servis - případnou opravu blendru. Šití a zpracování velmi dobré, jediný drak měl na tubusu kevlarové ochrany-super na sníh. Bar je perfektní – zásek je možno posunout kamkoliv, perfektní pro jakoukoliv délku rukou. Zarážka na baru funguje na 100%. Pátá bezpečnostní šňůra se nezamotává jako u předešlých modelů. Je tam důmyslný kroužkový průvlak.

Náš závěr testu je takový: Vertigo12 - je drak odlišných vlastností (ve slabém větru- do 7m/s), za velmi atraktivní cenu (nejnižší) z testovaných modelů - pěkný desing, perfektní batoh. Nemesis HP ostřejší drak pro zkušené , ambiciózní jezdce, vyžadující maximální rychlost jízdy - speed a dlouhé polety (nejdražší model). Rebel 12 - nejvšestrannější drak pro všechny třídy jezdců “mazel“ vyžadující funkčnost, jednoduchost s perfektním vyvážením v letu a maximálním větrným rozsahem, za dobrou cenu. Tímto také chci poděkovat všem dovozcům těchto značek do CZ za vstřícné zapůjčení všech modelů pro náš test. Věřím že si každý najde draka, který mu bude nejvíce vyhovovat. Značek je na trhu mnoho a je určitě z čeho vybírat.